Български спортен тотализатор

На 12.05.1957 г. се появява Българският спортен тотализатор, който по онова време предлага играта „Тото 1“ с различни парични награди. Няколко месеца по-късно се появява и „Тото 2 – 6 от 49“, което съществува и в наши дни. През годините БСТ организират още много видове игри, които включват попълване на фишове. В наши дни само БСТ има право да организира лотарийни игри.

Какви игри предлага Български спортен тотализатор?

В портфолиото на БСТ има множество игри, като някои от тях са останали в миналото, а други все още се предлагат на обществото. Освен стандартното тото, се предоставят и така наречените „моментни игри“, които представляват лотария с търкане на билети наричани още скреч карти. В следващите редове ще споделим, какви игри предложи БСТ през годините си на съществуване:

 • Тото 1;
 • Тото 2 – 6 от 49;
 • Тото 1 – 10 от 10;
 • Тото 2 – 5 от 35;
 • Моментна лотария – „Шанс за всички“;
 • Тото 1 – 12 срещи;
 • Тото 2 – 6 от 42;
 • Тото Джокер;
 • Въвежда се играта „Втори тото шанс“;
 • Държавна парично-предметна лотария;
 • Тото 2 – 5 от 50 + 1 от 12 (Зодиак);
 • Тото 2 – Рожден ден;
 • Държавна лотария;

Тук правим уточнението, че при игрите „Тото 1“, играчът трябва да познае определен брой футболни срещи, за да спечели парична награда. Що се касае до „Тото 2“, това е числова игра, при която играчът попълва своите числа във фиш и се надява те да бъдат изтеглени в дадения тираж.

Тото Джокер - Спорт Тото

Печели ли се от Българския спортен тотализатор?

До момента има много печеливши от игрите на Български спортен тотализатор. От 1991 година се въвежда натрупване на джакпот в играта Тото 2 – 6 от 49. На 10.05.2015 година пък се въвеждат начални джакпоти от 1 млн. лева за Тото 2 – 6 от 49 и 2 млн. лева за Тото 2 – 5 от 50 + 1 от 12 (Зодиак). С напредъка на годините джакпотите растат и се прибавят още игри с големи награди.

През 2020 година е спечелен най-големият джакпот от БСТ на стойност близо 9.5 млн. лева. Голямата награда е спечелена от двама участници, като единия фиш е пуснат в Перник, а другият в Бобошево. До този момент тази сума влезе в историята на тотото и много хора мечтаят за нея.

Разбира се, джакпотът е печелен и преди, но не в толкова големи размери. Освен това, има много хора, които печелят по-малки парични награди вариращи от 1000 до 5000 лева. Общо взето това са игри на късмета, така че от тях може да се спечели, но може и да се загубят много пари за фишове.

Спорт тото 6/49 Джакпот

Кой е собственик на Български спортен тотализатор?

Българският спортен тотализатор е държавно предприятие, което организира тото игри и лотарийни игри. БСТ са членове на Световната лотарийна организация и Европейски лотарии. Изпълнителният директор на Български спортен тотализатор от 2022 година се казва Александър Тодоров, а в управителния съвет влизат имена, сред които Росен Иванов, Радостин Тодоров и Георгий Султанов. Разбира се, персоналът включва и още множество длъжности управляващи тотото.

Обобщителни думи

Общо взето това е всичко, което можем да напишем относно Български спортен тотализатор. Имайте предвид, че участието в игри със залози на истински пари може да доведе до пристрастяване, така че бъдете разумни и играйте предимно за забавление, а не за основен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *