Отговорна игра

Тук на сайта Scatter.bg ще попаднете на ревюта и статии свързани с хазартни оператори, игрални зали и казина. Ако нямате навършени 18 години, трябва да напуснете сайта, тъй като материалите в него са предназначени за пълнолетни лица. Вие трябва да следвате принципите за разумна и отговорна игра, тъй като хазартът води до загуби на финансови средства, а също и до пълна зависимост.

Как да разпознаем хазартната зависимост?

В случай че отделяте повече време за хазарт, отколкото за ежедневните си задължения, то тогава имате проблем с хазартна зависимост. Има няколко фактора, които ще ви помогнат да разберете, че сте станали зависим/а към хазарта. Вижте ги по-долу, за да имате достоверен ориентир:

 • Не преставате да мислите за хазарт;
 • Игнорирате близките си хора, заради хазартни игри;
 • Имате намалена трудоспособност, заради хазарта;
 • Залагате прекалено големи суми, които не може да си позволите;
 • Отделяте повече време за залози в интернет или наземните казина;
 • Не се вслушвате в съветите за отговорна игра;
 • Ограничили сте социалните си контакти, за да играете на хазарт;

Ако се разпознавате в горепосочените фактори, то тогава хазартната зависимост е налице. Водейки се от горното е препоръчително да се обърнете към психолог или клиника за лечение на хазартна зависимост. Не на последно място, е нужно да помолите близките и роднините си за съдействие.

Националната агенция по приходите НАП наскоро създаде „Регистър на уязвимите лица“ с цел педпазване на пристрастените към хазарт лица в България. Списъкът не е публичен и към него достъп имат само длъжностни лица от НАП. По този начин държавате се опитва да регулира бранша и да предпази уязвимите лица. Прегледайте страницата на НАП, където можете да намерите и полезни линкове за други сфери от хазартния бранш в България.

В помощ на подрастващите

Рекламата на хазарт насочена към непълнолетни е строго забранена. Ето защо, ние съветваме тийнейджърите и подрастващите да потърсят друг вид забавления. Хазартната зависимост е много опасна и е една от най-честите причини за загуба на средства. В този ред на мисли, представените в Scatter.bg сайтове за залози и онлайн казина, са достъпни само за пълнолетни лица 18+ години.

Стараем се да използваме инструменти, с чиято помощ да предпазим подрастващите. Следим внимателно аудиторията от посетители на сайта ни и сме против влизането на непълнолетни посетители. Ние не рекламираме хазартни игри на деца и тийнейджъри и сме против те да четат публикуваните материали. Ето защо, апелираме към здрав разум и молим да бъдете внимателни.

Посетителите на Scatter.bg четат текстовете в сайта на собствена отговорност. Не призоваваме читателите към хазарт и ги предупреждаваме за опасностите, които тези игри крият. При положение че настъпи проблем, съветваме лицата да потърсят съответната експертна помощ.

Внимавайте с рисковите оферти

Букмейкърите, игралните зали, наземните казина и онлайн казината, предлагат рискови оферти, за които трябва да съблюдавате и да не се подвеждате по тях. Най-често това са видове бонуси и промоции с голям рисков потенциал. Нека видим, с кои оферти, трябва да бъдете внимателни:

 • Бонуси изискващи депозит с реални средства;
 • Оферти за „безрисков залог“, при които има възстановяване на средства при извършена поредица от залози. Това например са така наречените кешбек бонуси;
 • Бонуси изискващи да заложите дадена сума няколко пъти, с цел разиграване;
 • Други оферти, при които се налага да депозирате голяма сума пари, за да получите безплатни завъртания или бонус под формата на безплатен залог;

Некоректна реклама на хазартни игри

Не се подвеждайте по реклама на хазартни игри в интернет или други медии. Призоваването към хазарт е вредна практика, която може да повлияе с отрицателен знак на психиката ви. По-долу ще ви запознаем с няколко форми на реклама на хазартни игри, които е желателно да подминете:

 • Насърчаване към хазарт с призиви (играйте сега, заложете и спечелете, вземете бонус сега) и други;
 • Всякакви видове внушения, че хазартът може да реши ваши битови и социални проблеми;
 • Представяне на хазартната дейност като много привлекателна;
 • Поднасяне на хазартните игри като част от култура, религия или други ценности;
 • Представянето на хазартните игри като алтернатива на трудовата заетост;
 • Представянето на хазартни игри като начин за печалба, която ще промени живота ви

Обобщителни думи

Играйте отговорно и само за удоволствие. Не попадайте в капана на хазарта, за да не изгубите парите си. В никакъв случай не избивайте загуби с нови залози. Ако почувствате, че сте станали жертва на хазарта, то тогава не се колебайте да потърсите помощ от специалист. Винаги следвайте политиката за разумна и отговорна игра, за да не си навлечете проблеми и много неприятности.