От желан в Ювентус до морската столица на България, заради момиче. Историята на Алеко Алеков

Алеко и неговите футболни качества

В настоящата статия ще ви запознаем с една история, която малцина вероятно знаят. Става въпрос за футболистът Алеко Алеков, който на 15-годишна възраст отива на проби в Стоук Сити, които пък от своя страна са на мнение, че няма как футболист от източна Европа да ги впечатли дотолкова, камо ли и на тази възраст. Щом сме отделили история за това, напълно очаквано тя не приключва с това, че българинът се проваля там и всичко за него приключва, а точно обратното. Алеко впечатлява всички в Стоук, а това му дава възможност да направи и мач с втория отбор, в който отново затвърждава своите качества.

Самият футболист едва ли подозира, че мениджърът му крои неописуеми планове, а пробите в Стоук са нещо повече от това агентът му да покаже с какво бижу разполага. Стоук предлагат договор на младока, но изненадващо той отказва офертата.

Начертаният път пред Алеко е доста по-различен. През 2012 година защитникът е част от отбора на Чавдар Етрополе и макар и заложбите, които той притежава, надали, дори и в най-смелите си сънища, е виждал как няколко дни го делят от трансфер в Италия. Когато това се случва и Алеков акостира в Новара, физическите тестове са красноречиви. Футболистът се класира на 3-то място по резултати спрямо целия представителен отбор на италианците. И въпреки бързината, с която разполага защитникът, то той е комплексен играч – техничен и добре играещ както с левия, така и с десния крак.

Алеко Алеков с екипа на Стоук Сити по време на пробния си период

През последните години бековете станаха едни от най-важните играчи, които все повече и повече се включват в атака и често асистират за попадения. Играчите на тази позиция трябва да притежават еднакво добре, както защитни умения, така и атакуващи, където българинът отлично се вписва с впечатляващите си защитни качества.

Макар и преди цели 10 години, футболните агенти на топ отборите винаги работят за това да снабдяват школите със свежа кръв и качествени футболисти. Не минава много време, докато младият бек попада в полезрението на Ювентус. Торинският гранд е готов да се бръкне с милиони, само и само да спечели правата на талантливия футболист и за него тепърва светлото бъдеще започва. Или поне само така изглежда.

Какво се случи, за да не стигне Алеко до ухото и очите на масовия зрител?

И тук всичко се обръща на 180 градуса. Защитникът се влюбва лудо в момиче от Варна, което дотолкова му завърта главата, че той вече приема футбола за досада. В един момент Алеко стига до извода, че трябва да остави футбола, да забрави за Италия и дори за интересът, който надали втори път ще дойде – този от Ювентус, както и да забрави за солидни възнаграждения и да се отдаде на живота.

Години по-късно, след като предприема изненадващия ход, българинът продължава да бъде една от най-големите болки на агента си, а и от една страна същинско предателство, както към него, така и към себе си, погребвайки талант, който би го направил един от най-запомнящите се български, а защо не и световни, звезди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *