Новият подход на Англия: тайното оръжие за успеха при дузпи на Евро 2024

Английският национален отбор приложи иновативна „приятелска система“ при изпълнението на дузпи по време на триумфа си над Швейцария на Евро 2024. Тази нова стратегия на селекционера Гарет Саутгейт се оказа ключова за успеха на тима, който срази съперника с 5:3 след точни изпълнения на Коул Палмър, Джуд Белингам, Букайо Сака, Айвън Тони и Трент Александър-Арнолд.

Нов подход при дузпите

След изиграването на продълженията, резултатът остана 1:1, но английските футболисти демонстрираха изключителна точност и спокойствие при дузпите, благодарение на новия метод. Тази система е създадена с цел да намали психологическото напрежение, което обикновено съпътства изпълнението на наказателни удари.

След разочарованието от загубата на финала на Евро 2020, Англия осъзна необходимостта от промяна в подхода си. Новата стратегия включва определяне на „приятели“ за всеки изпълнител на дузпи, които имат за задача да предоставят емоционална подкрепа и да намалят стреса.

Треньорът Саутгейт разговаря с ключови играчи като Деклан Райс, Люк Шоу, Кайл Уокър и Джон Стоунс, които не изпълниха дузпи, но играеха важна роля като „приятели“ на своите съотборници. Двойките включваха Уокър с Палмър, Шоу с Белингам, Сака със Стоунс и Райс с Тони. Задачата на „приятеля“ беше да подкрепя и утешава съответния играч, ако пропусне.

Не е ясно кой беше „приятелят“ на Александър-Арнолд, тъй като радостта от победата попречи на наблюдателите да идентифицират неговия поддръжник.

„Те намериха начин да превърнат индивидуалното изпълнение в колективно събитие,“ сподели анализатор. „Тази поддържаща структура помага на играчите да се справят по-добре и да се чувстват по-уверени.“

Този новаторски подход показа, че дори на най-високите нива на футбола, екипната подкрепа и психологическата подготовка могат да бъдат решаващи за успеха.

Дата на публикуване: 09/07/2024

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *