Най-големите скандали свързани със спортните залози

Home » Най-големите скандали свързани със спортните залози

Американските скандали със спортни залози датират чак от 1870 година, а замесен в тях най-често тогава е Луисвил Грейс от Националната лига. Времената от тогава, когато спортистите са вземали пари, за да се опитат да променят начина, по който се очаква да се развие даден мач, несъмнено са вредни за спорта. Защитниците на хазарта биха възразили, че именно букмейкърите са първите, които могат да научат за нещо подозрително, благодарение на парите, които се поставят на различните мачове. Настоящата статия се занимава със случаите, в които играчите взимат пари, за да променят резултатите от дадена игра, или със случаи, в които дори съдии участват в мачове с уреден сценарий.

Световни серии по бейзбол на White Sox Throw 1919

Повече от 100 години по-късно, отборът на “Black Box”, който организира Световните серии от 1919г., вече е дядо на всички скандали със спортни залагания. Залаганията на бейзбол са преобладаващи през първите две десетилетия на 1900г. Понякога дори и играчите участват в тях, но никой от залозите дотогава не разтърси сферата, както схемата около Чикаго Уайт Сокс от 1919г. Осем играчи от Уайт Сокс се твърди, че или са получили пари, или са заплетени в схема с нагласяне на резултат.

В последствие, съдебен процес в Чикаго през 1921г. признава играчите за невинни по всички точки, но в същото време новоназначеният комисар по бейзбол забранява на всичките осем играчa да практикуват този спорт до живот. Те колективно получават названието „Black Sox“, заедно с доживотната си забрана, на фона на многобройните призиви да бъдат възстановени правата на играчите.

NFL: Пол Хорнунг и Алекс Карас са изхвърлени

Пол Хорнунг и Алекс Карас бяха две от най-големите звезди в НФЛ в началото на 60-те години. Но комисарят в лигата Пийт Розел поставя забрани и на двамата им, тъй като ги уличава в залагания, въпреки играчите да твърдят, че никой от тях не залага на мачове, включващи собствения му отбор. Последвало разследване установи, че Хорнунг прави залози до $500 на игра, но често залага и по-ниски суми с приятели, а Карас е залагал единствено и само в диапазона от $50 до $100.

В крайна сметка, правата и на двамата играчи биват възстановени за сезон 1964г., а Хорнунг се пенсионира само след още две години игра и влиза в Залата на главата през 1986г. Карсас играе до 1970 година и придобива слава след кариерата си като актьор. За жалост той почина през 2012 година.

NBA: Вътрешната игра на Тим Донахи

Тим Донахи беше съдия в НБА в периода от 1994 до 2007 година. За това време се разбра в последствие, че той е имал проблеми с хазарта и е натрупал солидни дългове. ФБР разследва Донахи, който не само залага на НБА, използвайки вътрешна информация, но дори залага на игри, които самият той е ръководил.

Последствията за Тим не закъсняват и неговите права биват спрени доживотно, а още по-интересното в тази ситуация е, че някои приближени до него играчи са спечелили допълнителни пари, които той и Донахи да разделят.

През 2007г. той се признава за виновен по обвинения в заговор и бива осъден на 15 месеца затвор. Според съдебните документи Донахи е залагал на мачове от НБА още от 2003г.

Колежански футбол: схемата на Toledo Rockets

Един от най-новите скандали за нагласяне на точки в колежанските лиги включва футболисти и баскетболисти на Толедо, а скандалът датира от 2000г. „Ракетите“ имаха цели трима футболисти, които бяха замесени в схема с подкуп от 2003г.

Завръщащият се Куинтън Брусард получава 2000 долара в брой от комарджия от Детройт, за да промени развой на дадена среща. Други двама футболисти се признават сами за виновни по обвинения в заговор, а общо седемте спортиста на „ракетите“ получават изпитателна присъда. Водещият заговора е осъден на шест години затвор за подкупи на спортисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *