Много важна новина за реферите на ЕВРО 2024

От УЕФА излязоха с официално решение за правило при реферите. Европейското първенство по футбол чука на вратите ни. То ще се състой през това лято, като домакин ще бъде Германия. По време на форума, главните рефери ще дават обяснение за своите решения само на капитаните на тимовете.

Председателят на Съдийската комисия на УЕФА – Роберто Розети, обяви, че футболисти, които не носят капитанската лента и се разправят или дори потърсят вербален контакт с главния съдия, веднага ще бъдат наказани с жълт картон.

Това ново правило беше предложено миналата година във Висшата лига на Англия. Преди време се говореше за такава мярка, но нищо не се получи в крайна сметка. Дойде моментът, в който от Европейската футболна централа решиха да я въведат официално.

С въвеждането на новото правило от УЕФА целят да подобрят атмосферата на терена. От там се надяват това до допринесе и за положителния имидж на футбола.

Роберто Розети заяви, че в УЕФА искат главните арбитри да дават повече обяснения за решенията си на капитаните на отборите. Според него не е изненада, че голяма част от футболистите не са наясно с промените в правилата.

По неговите думи, ако се получи конструктивен диалог между капитаните и реферите, това ще помогне на всички и ще постави едно по-светло бъдеще за футбола.

Ако даден капитан има въпроси относно решения като картони, дузпи или ситуации при които се налага използването на системата за видеопомощ (ВАР), той ще има право да общува със съдията. И тук ще има едно изключение. То ще се отнася за това, ако вратарят е и капитан на тима. При такова положение се назначава полеви футболист, който да води диалог с рефера, но това ще се уточнява преди началото на мача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *