Мартингейл – една от най-известните системи за залози

Мартингейл е клас от стратегии за залози, които произхождат и набират популярност през 18-век във Франция. Най-често този тип стратегии се използват при наличието на максимум 2 изхода от дадена ситуация, в които играчът има 50/50 шанс. Залогът е съобразен с това, дали играчът е изгубил или спечелил предходния такъв, но повече за този клас стратегии ще ви разкажем в следващите абзаци.

Какво е Мартингейл стратегия?

Стратегията на Мартингейл най-общо казано включва удвояване на размера на залога всеки път, когато играчът изгуби предходния залог. Класически сценарий за използване на стратегията се постига в случаите, в които шансът дадено нещо да се случи е 50%.

В ситуации, в които възниква еднаква вероятност, като например хвърляне на монета, има две гледни точки, които се базират на това как да определим размера на залога. Стратегията гласи, че човек трябва да удвои размера на залога си, ако претърпи загуба с предходния си залог. Теорията зад този тип стратегия е, че възвръщате всичко, което сте загубили, в първия случай, в който уцелите правилното състояние.

Какво представлява стратегията на Мартингейл?

Разбиране на стратегията

Макар и наглед простра, стратегията трябва да се разбира перфектно от човека, който я използва. Изходите от залог, който може да се облегне на стратегията, са два, а вероятността за това да излезе някой измежду тях е 50/50.

Ако играчът Х реши да залага с фиксирана сума от 50 лева, надявайки се да случи тура при хвърляне на монета, то се появява и втора вероятност, а именно той да хвърли ези. В такъв случай той би загубил настоящия си залог, след което се прибягва и до същинското използване на Мартингейл. Съдейки по нея, играчът увеличава двойно първичния си залог до 100 лева и отново възлага своите надежди върху тура. Отново, ако той хвърли ези, губи 100 лева и ще трябва да удвои отново залогът си (на 200 лева), а в противен случай (случай на печалба), процесът приключва и играчът постига успешно своята цел.

Както може би вече забелязвате, размерът на печелившия залог надвишава сумата от всички предишни залози, а реалната разлика в това е и печалбата, която печели играчът.

Видове методи за разбиране на стратегия Мартингейл

Приложимост на Мартингейл на фондовия пазар

Стратегията обикновено се използва и във всички останали случаи, що се касае до залози, в които има най-много два сценария и те взимат еднаква вероятност. Важно е да се разбере, че фондовите пазари не са толкова прости и непредсказуеми, колкото например залагането на маса на рулетка. Следователно стратегията, в някои моменти, може да търпи промени, преди да бъде приложена в реална обстановка.

Помислете за следния пример. Търговец използва Мартингейл стратегията и прави покупка на акции за 10 000 лева, когато всяка акция се търгува на 100 лева. Ако приемем, че цената на конкретната акция падне през следващите няколко дни и търговецът направи нова покупка на стойност 20 000 лева при 50 лева на акция, средната стойност се повишава до 60 лева на акция.

Да предположим, че цената на акциите падне още веднъж, използвайки Мартингейл, търговецът следва да направи нова покупка на стойност 40 000 лева при 25 лева за акция. По този начин цената на всяка акция пада до 33.33 лева. В този момент, съгласно стратегията, търговецът може успешно да излезе от сделката и да реализира печалба, ако се стекат добре обстоятелствата и акциите отскочат до поне 38.10 лева за всяка. При такъв сценарий играчът ще генерира печалба от 10 000 лева, което е размерът и на първоначалния залог.

В горния случай търговецът може да излезе след третия залог, тъй като цената на акциите е достигнала 38.10 лева, но това не винаги се случва, тъй като той често таи надежда за възстановяване на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *