Как да залагаме на тенис – ръководство

Въпреки че тенисът може да е игра, която се играе по целия свят, той обикновено попада в полезрението на не толкова запалените фенове само четири пъти в годината. Но от гледна точка на спортните залози, тенисът предлага широк обхват от възможности и срещи, които се простират далеч отвъд турнирите от Големия шлем.

Що се отнася до залози на какъвто и да е спорт, както при всяко нещо, знанието е ключово. Успешните залози на тенис срещи означават, че знаете как работи спортът, както и факторите, които могат да повлияят на резултатите, разбирате кои събития могат да попаднат под радара ви за залози и на база това разработвате стратегии, за да се опитате максимално да намалите риска.

Как „работи“ тенисът?

Системата за точкуване в тениса изглежда странна за хората, които се запознават тепърва с тази игра. Всъщност, правилата са прости – първият играч с четири точки и разлика от поне две, печели рунд от играта. По някаква причина първата точка дава „15“, втората „30“, а третата „40“. Равенството настъпва в момента, в който двамата играчи са с равни 40 точки, а това в коя посока ще бъде присъдена играта, ще се реши, когато някой от тях направи 2 точки разлика. Първият играч, който спечели 6 игри или победи в тайбрек при равни геймове, печели сета. Печеленето на 2 или 3 сета, в зависимост от турнира, отрежда и победата в мача за въпросния участник.

резултат при игра на тенис

Как да залагаме на тенис?

Тенисът предоставя изобилие от опции за залози, въпреки че предложенията вероятно може да варират, в зависимост от различните букмейкърски сайтове. Най-често срещаният тенис залог е директен или фючърсен такъв, в зависимост дали има фаворитизиран за спечелване на турнира играч.

Въпреки че фаворитите често взимат ниски коефициенти, то невинаги се сбъдват прогнозите и изборът измежду 128 играчи, участници в Големия шлем например, трудно може да бъде направен. Освен конвенционалните залози, които представляват посочване на победител, залагащите на тенис срещи играчи могат да правят и хендикап залог, при който избират играч, който смятат, че може да победи своя съперник с определена разлика в сетово отношение.

Тенисът също така предлага залагане на сет – залог на под/над определен брой сетове, като най-честият използван такъв е за под/над 2.5 сета в мача. Много по-популярни са фючърсните залози, при които играчите поставят своя прогноза за победителя от голям турнир седмици или дори месеци преди това. По този начин те си гарантират по-голям коефициент, идващ с риск, че даденият играч може да се контузи до началото на турнира и по този начин техният залог да остане губещ.

Залозите на живо позволяват на играчите да залагат на текущи мачове, които се играят в момента. Това може да бъде вълнуващо, поради причината, че коефициентите се движат в реално време и варират според текущата ситуация и развръзка на срещата.

Има и тенис залози, фокусиращи се върху неща, които могат да се случат или не в рамките на мача, независимо кой е крайният победител в него. Те не изискват много знания, но все пак трябва да имате късмет, за да познаете. Пример за такъв тип залог е дали в дадена среща ще има тайбрек или не?

Най-популярните за залози тенис събития

Големият шлем е турнирът, към който цял свят се обръща, когато той стартира. Това е и моментът, в който букмейкърските къщи обръщат по-голямо внимание на тази игра и засипват с голям брой от възможности за залози. Другите най-големи събития в този спорт са Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на Франция, Уимбълдън и US Open.

Видове спортни събития за тенис

Съвети за тенис залози за начинаещи

За тези, които са нови в тенис залозите, има няколко стратегии, които могат да бъдат използвани и евентуално, ако бъдат приложени правилно, да увеличат шансовете ви за печалба. Първо и най-важно: Нужно е да знаете кои събития на каква настилка се провеждат и какви са предпочитанията на играчите.

Тенис турнирите се играят на твърди кортове, клей или трева. Твърдите кортове са изключително бързи и предпочитани за силни сервизи. Клеят е по-бавен, а тревата – бърза и хлъзгава. Откритото първенство на Австралия и САЩ, например, се играе на твърд корт, във Франция на клей, а Уимбълдън на трева.

При залозите на индивидуални мачове е важно да проучите и статистиката между играчите, техните рекорди и постижения един срещу друг. Например, дали знаете, че Федерер изпитва трудности срещу Давид Налбандиян? Дори великите играчи понякога намират своите майстори, които успешно им се противопоставят.

И накрая, важно е да сте в крак с физическото състояние на играча. Тенисът може да бъде брутална игра, контузиите от която доста често присъстват като ежедневие. Преди да поставите залог, проверете последните новини и резултати, за да се уверите, че любимият ви играч е в добра форма.

Тенис стратегии, които си струва да проучите

Тенисът е игра на бягане и нерви, на точки в мача, на успех на дадена повърхност. В мъжките битки фаворитите трудно биват детронирани, особено на любимите си настилки. Играта при жените обаче е много по-балансирана, с доста повече възможности за спечелване на турнир за различните състезателки. Например в периода от 2011 до 2020г. осем различни жени спечелиха титлата на US Open. В тази връзка, ако търсите изненади, то трябва да се ориентирате към женския тенис, който е изпълнен с такива почти постоянно.

Заключение

Залаганията на тенис предлагат толкова широка гама от опции, че човек трудно би могъл да ги осмисли напълно. И все пак, както всяка друга игра, тенисът може да е както добър приятел, така и лош враг. Максимата, че човек трябва да рискува точно толкова, колкото е склонен да загуби, важи в пълна сила и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *