Комисия по хазарта

Държавната комисия по хазарта в България бе закрита през 2020 година, а нейните функции бяха иззети от Националната агенция по приходите (НАП). Това в момента е регулаторният орган по хазарта, който има право да лицензира хазартни оператори, като сайтове за залози, онлайн казина и игрални зали. Комисията по хазарта вече не функционира и не съществува.

Какво представляваше Държавната комисия по хазарта?

Държавната комисия по хазарта отговаряше за лицензите на онлайн операторите, но НАП пое нейните функции. Все пак всички лицензи издадени от ДКХ се запазиха и не бяха отнети от компаниите предлагащи хазарт. Преминаването на комисията по хазарта към НАП беше част от новия Закон за хазарта в България и в наши дни агенцията управлява хазартните фирми.

Всички функции на комисията по хазарта за прехвърлени на Националната агенция по приходите, която вече издава нови лицензи на онлайн платформи за спортни залози и казино игри. Новите оператори могат да подават заявления директно към НАП, като всяка кандидатура ще бъде прегледана и при изрядност одобрена от приходната агенция.

В същото време организаторите на хазартни игри вече ще подават своите данъчни декларации към НАП. Ако към момента на съществуването на Държавната комисия по хазарта не са подадени съответните финансови отчети, то тогава това трябва да се случи към приходната агенция в срок. От тогава обаче мина много време и дълговете трябва да са декларирани. Регулаторът следи зорко за данъчни нарушения и налага високи санкции.

Какви са правата на НАП в хазарта?

Преди да се закрие комисията по хазарта, тя решаваше на кого да даде разрешително за опериране в България. В наши дни това прави НАП, след като се превърна в регулаторен орган. Освен това, агенцията следи за изрядността на сайтовете за залози и онлайн казината, прави периодични проверки, грижи се за безопасната игри и взима превантивни мерки срещу хазартна зависимост. Всички тези неща са част от задълженията на приходната агенция.

В близкото минало Държавната комисия по хазарта беше тази, която имаше право да дава и отнема лицензи на хазартни оператори, а сега с тези задачи се занимава НАП. На този етап ДКХ е отнела само един лиценз, а именно на Betfair, докато агенцията по приходите все още не е отнемала права на компания. При нарушения обаче и това е възможно да стане факт.

Обобщителни думи

В тази статия ви посочихме функциите на бившата комисия по хазарта и ви уведомихме за промяната, след като НАП пое контрола върху хазартния бизнес. Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас и внимавайте с хазартните игри, тъй като те водят до зависимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *